Pony aaien

dinsdag 19 februari 2013 15:06:26 Europe/Berlin

Die allergische verschijnselen, en dat kunnen er vele zijn, ontstaan na blootstelling aan een bepaalde prikkel in een dosis die door niet-allergische mensen zonder probleem wordt verdragen. Dus de ene mens of het ene kind wordt ontzettend benauwd in de buurt van bijvoorbeeld een paard of huisstof, terwijl iemand anders daar helemaal geen last van heeft.

Dit wil ik illustreren met een voorval dat ik met mijn eigen dochter meemaakte. We waren op een middag op bezoek bij vrienden, toen mijn dochtertje een jaar of zes was. Deze mensen hadden in een weiland vlakbij een pony, dus kwam de vraag of de kinderen de pony mochten gaan aaien. Geen enkel bezwaar want mijn dochter was toen ze nog kleiner was herhaaldelijk bij pony’s geweest en dat had nooit een probleem gegeven. Het zal een half uurtje later geweest zijn toen de kinderen helemaal geschrokken terugkwamen. Ik herkende mijn eigen kind bijna niet meer; een totaal opgezwollen gezicht, benauwd, rode tranende ogen en hevig niezend. Wat was er gebeurd? Ze had een allergische reactie ontwikkeld voor paarden. Dat was al gebeurd toen ze veel kleiner was, maar omdat ze een paar jaar geen contact met paarden of pony’s had gehad, had niemand iets van die allergie gemerkt.

Een allergie ontwikkel je soms dus zonder dat je het merkt. Alleen als je (soms pas na jaren) in contact komt met het allergeen, in dit geval de pony, treden ineens de allergische symptomen op. Het vervelende is dat je de neiging om allergisch te reageren levenslang houdt.

Mijn dochter is inmiddels een volwassen vrouw. Sinds het voorval op haar zesde moet ze heel ver uit de buurt van paarden blijven, en dan is ze gelukkig kerngezond.

Geplaatst in Allergie & Eczeem door

Nicolet Klaaysen

Post Comments

Verstuur reactie
* Verplichte velden