Mijn eerste ontmoeting met een teek

maandag 2 juni 2014 14:49:22 Europe/Berlin

Ik maakte er pas kennis mee toen ik op de balie van onze apotheek een foldertje zag staan. De teek was daar namelijk een jaarlijks terugkerend onderwerp in  voorlichtingsmaterialen. Heel terecht overigens, want de teek rukt aardig op. Ik leerde niet alleen wat een teek is en hoe een tekenbeet voorkomen kan worden, maar ook hoe teken het beste verwijderd kunnen worden. Ik kon dus bij mijn dochter het geleerde onmiddellijk in praktijk brengen. Dat voorkomt een hoop paniek en ook problemen. Teken kunnen immers de ziekte van Lyme overbrengen. Gelukkig is de kans hierop heel klein als de teek binnen 24 uur verwijderd is. Toch heb ik de datum, precies zoals het hoort, in mijn agenda gezet en de plek van de beet nog af en toe bekeken.

 

De volgende verschijnselen kunnen wijzen op de ziekte van Lyme:

 

•             een rode of blauwachtige, ringvormige vlek;

•             griepachtige verschijnselen, binnen drie maanden na een tekenbeet;

•             dubbelzien of een scheef gezicht krijgen;

•             pijn, tintelingen of minder kracht in arm of been, lang na de beet;

•             Eén of meer dikke, pijnlijke gewrichten, lang na de beet.

Geplaatst in Zomer door

Janneke Swart

Post Comments

Verstuur reactie
* Verplichte velden